چشم امید فولادسازان به اصلاح قوانین صادراتی
برخی از متغیرهای مهم تاثیر گذار بر بازار داخلی
پانزدهم آذرماه، شاهد یک پنجشنبه نیمه تعطیل در بازار فولاد کشور بودیم؛ قیمت میلگرد آجدار در بازار داخلی بنا بر شنیده های بازار، در روز پنجشنبه تقریبا با ثبات نسبی شاخص متوسط ۳۸۵۰ تومان به ازای هر کیلو ( با احتساب مالیات ارزش افزوده) توام بود. تلاش گروهی از فعالان حوزه نورد، به دست گرفتن کنترل روند بازار در جهت جلوگیری از کاهش بیشتر حاصل از رقابت منفی فعالان این حوزه است؛ می بایست منتظر ماند و تغییر در متغیرهای حمایتی بنیادین اثر گذار بر این بازار در هفته آتی را به نظاره نشست. چرا که اگر تغییرات محسوسی در متغیرهای بنیادی شالوده این بازار رخ ندهد؛ نوسان گیری های مقطعی صرفا به مثابه فریب مقطعی بازیگران میانی و انبارها در نوسان گیری ها و دست و پا زدن در این اقیانوس و ادامه شرایط خوردن یا خورده شدن خواهد بود.
۱) حجم تقاضای داخلی
۲) قوانین صادراتی جاری
۳) تحریم های اقتصادی
۴) شاخص نرخ قراضه آهن
۵) سمت و سوی ارز حاشیه بازار
تغییرات شاخص متوسط قیمت میلگرد آجدار
۲ ماه اخیر تغییرات شاخص متوسط قیمت میلگرد آجدار ( توام با VAT ) همراه با تغییرات شاخص حوزه قراضه آهن و شمش القایی بازار
کاهش حدود کیلویی ۷۰۰ الی ۸۰۰ تومان یا حدود ۱۸ درصد عقب نشینی طی دو ماه گذشته در حوزه های قیمت میلگرد و شمش القایی مشهود است. کاهش حدود ۳۰۰ تومان طی ۲ ماه گذشته در حوزه قراضه آهن یا حدود ۷ درصد کاهش.
به طور کلی بازار فولاد از ابتدای آذرماه تمام قد در حال عقب نشینی بوده است؛ به طوری که طی دو هفته اخیر این عقب نشینی ها با شیب تندتر و مشهودتری به چشم میآید. به هر حال اکنون در جایی ایستاده ایم که مجموع مارجین های ناخالص حوزه های شمش القایی و نورد با اصلاح نرخ قراضه کمی به وضعیت طبیعی خود بازگشته و مجددا به مرز ۱۰۰۰ تومان رسیده است؛ هر چند که کل بازار فولاد اکنون و به هر نوع در مسیر بازگشت به سر برده و تقاضای مصرف مقاطع طویل فولادی در مقایسه با عرضه ها در وضعیت به مراتب نامطلوبی دیده می شود
بازگشت مارجین ناخالص نورد به مرز ۷۰۰ تومان تا حدودی نشان از وضعیت نسبتا نرمال این مارجین دارد هر چند معضل اصلی فعلا نبود تقاضا در کل زنجیره تامین و نارضایتی همه فعالان فولادی است. مارجین ناخالص ۳۵۰ تومانی حوزه القایی در شرایط فعلی حق الانصاف مطلوب نبوده و فعلا این حوزه در زیر نقطه سر به سر و در حاشیه ضرر به سر می برد.
اما با وجود عرضه های فعلی شمش قوس فولادسازان بزرگ در بورس کالا؛ و عدم استقبال از نرخ پایه کنونی بورس و احتمال عقب نشینی نرخ پایه عرضه های بورس کالا در صورت ارائه به بازار در هفته آتی؛ بعید به نظر می رسد که بتواند در جهت رو به جلو و به منظور اصلاح مارجین خود، پیشرفتی حاصل نماید مگر این که شاهد اتفاق محسوسی در حوزه های صادراتی باشیم؛ هر چند که فعلا حال بازار جهانی هم چندان خوب نیست و گذشته از این ها تحریم ها هم حالا به نوعی بلای جان بازار صادراتی ایران شده است.
تنها راه منطقی که در حال حاضر برای حوزه القایی در شرایط فعلی باقی مانده؛ ادامه فشار به حوزه قراضه آهن در جهت عقب نشینی این حوزه و جبران قسمتی از مارجین خود است.
مگر اینکه هدف نقطه زنی و نوسان گیری های گذرا باشد که در این صورت هم اگر عرضه های داخلی بورس کالا ادامه داشته باشد و اگر در شرایط موجود بنیادین بازار تغییر حاصل نشود؛ سخت می توان متصور شد که خرد جمعی موجود در سمت تقاضا و سمت نقدینگی در شرایط کنونی راه خود را گُم نموده و تسلیم شود؛ که حتی اگر تسلیم گردد هم با تصور عدم تغییر متغیرهای بنیادی تاثیر گذار بر بازار داخلی، این تغییر وضعیت به شمار روزهای یک هفته هم نخواهد کشید.
با این حال برخی شنیده ها از سمت فولادسازان حاکی از این موضوع است که چشم امید به اوایل هفته آتی دوخته اند تا شاید در خصوص برخی اصلاحات قوانین صادراتی ریالی به همسایگان کشور، گشایشی برای آن ها حاصل شود. گفتنی است که این موضوع مدتی است به عنوان مسئله ای مهم؛ موضوعی پر چالش برای برخی فولادسازان و منتقدین صادرات ریالی بوده است.